בחירת שפה: english hebrew

מידע על מחלות

אי ספיקת כליות כרונית

אי ספיקת כליות כרונית

ילדים המטופלים בדיאליזה -הכליות הן איברים חשובים מאוד בגוף האדם. שתי הכליות נמצאות מאחורי חלל הבטן, כלומר יותר באזור הגב, משני הצדדים, קצת מעל המותניים. הכליות מחוברות באמצעות צינור איסוף שתן לשלפוחית השתן ומשם דרך צינור השופכה החוצה מן הגוף. למרות שהן קטנות יחסית לאיברים אחרים בגופינו מבחינת גודלן הפיזי, הן מקבלות הספקת דם אדירה , הרבה יותר ממה ש"מגיע " להן על פי גודלן. הדם הרב שעובר בכליות בכל פעימה של הלב, מאפשר להן לעשות סינון של הדם מרעלים, פינוי פסולת ולא פחות חשוב- שמירה על לחץ דם יציב ומאוזן. כל זה קורה כאשר קיימת "ספיקת" כליות , כלומר הכליות מספיקות לבצע את תפקידן ולסנן את הדם מרעלים תוך שמירה על לחץ הדם.

כעת ננסה להבין מה "אי ספיקת כליות" – עקב סיבות מרובות שכוללות זיהום חיידקי, מחלות תורשתיות, בעיות לבביות ויתר לחץ דם ומחלות התוקפות את הכליה כי היא מזוהה כזרה לגוף (תופעה הנקראת – אוטואימוניות- כלומר-  "חיסון נגד עצמי") הכליות מורידות את קצב סינון הרעלים שלהן.

מה הסכנות בכך שהכליות לא מתפקדות כמו שצריך? רעלים שהיו אמורים לצאת בשתן נשארים בגוף וגורמים לשלל תופעות: הקאות, בצקות בגפיים, פגיעה בקצב הלב, חוסר שליטה על לחץ הדם, פגיעה בעצמות וכו'.בעיה נוספת שנוצרת היא סוג של מעגל רשע –  כי כשהכליה עובדת פחות טוב- נוצר עומס עליה ועל הכליה השניה, מה שרק מחמיר את מצבן וגורם לבעיה קשה יותר של אי ספיקת כליות.

אז מה הטיפול? כשהכליות מתחילות "לעשות בעיות" והילד מאובחן בזמן, ניתן לפעמים לעכב את מהלך המחלה ולהסתפק בטיפול של תרופות. התרופות עוזרות לגוף להפטר מרעלים ולשמור על לחץ דם מאוזן. אבל כשמגיעים לשלב שבו יש אי ספיקה מלאה של הכליות- אין ברירה ואז יש להתחיל טיפול קבוע במכונת הדיאליזה.

הדיאליזה היא סוג של כליה ענקית, היא עובדת על ידי שיטה פשוטה מאוד- שיטת המסננת, כל הדם שיוצא מגוף הילד עובר למכונה ושם מסוננים כל החלקיקים שהגוף צריך להוציא.  הילד מגיע למרפאת דיאליזה מספר פעמים בשבוע למשך כ 5-6 שעות. הוא מחובר למכשיר והדם שלו עובר סינון במכונה. את הטיפולים האלה הילד יצטרך לעשות כל חייו, אלא אם הוא יוכל וימצא מתאים לעבור השתלת כליה.

אז מה חשוב לנו לדעת?ילדים עם אי ספיקת כליות  כרונית חייבים השגחה רפואית במידה ויפתחו הפרעות בקצב הלב, או שלא יהיו מאוזנים מבחינת הרעלים בדמם. אסור להם לפספס את הדיאליזה, כי הם יוכלו מהר מאוד להיכנס למצב חירום מסוכן בו הגוף לא יסתדר על הפסולת הכימית שהייתה אמורה לצאת בשתן או במכונה. רבים מילדים אלה יקבלו תרופות שאמורות לשמור על לחץ הדם שלהם ולנטרל חלק מהרעלים בדם –תרופות אלה חשוב מאוד לקחת בזמן ובמינון הנכון. ולבסוף, עלינו לשמור באופן רציף וקבוע שהילדים שותים מספיק וכפי שהוגדר על ידי הוריהם או הרופא המטפל שלהם- כך שיהיו מאוזנים מבחינת הנוזלים בגופם.

 

למי מתאימה העמותה - לחץ כאן

טופס בקשת הצטרפות לפעילות עמותת שמחה לילד

 


 

לפרטים נוספים ויצירת קשר:
שמחה לילד - מספר העמותה 580422715 | תנאי שימוש באתר